SvenskaDanskEnglish
Sök
Godsletaren
 

Aktuellt

12.10.13
Chaufförer i svarta skattefilen - artikel i GP
Närmare 400 utländska lastbilschaufförer och fyra västsvenska åkerier har tillsammans skattekrav att vänta på över 50 miljoner kronor.
Läs mer »

12.03.02
Sjörättsinstitutet i Stockholm sjösätter ny hemsida
Sjörättsinstitutet har hittills byggt sin hemsida på en plattform som tillhandahålls av Apple. Från och med den 1 juli kommer emellertid Apple inte längre att tillhandahålla den plattformen. Institutet har därför byggt upp två nya hemsidor med adress sjorattsbiblioteket.se/wordpress (svensk sida) samt maritimelawlibrary.se/wordpress (engelsk sida).
Läs mer »

12.03.02
Riskerna med CIF och FOB klausuler - seminarium på Sjörättsinstitutet i Stockholm
Filippo Lorenzon diskuterar riskerna i samband med försäljning under CIF- och FOB-klausuler vid vårens andra kvällsseminarium den 8 mars 2012 kl. 18.00–20.00.
Läs mer »

11.10.02
Kurs i ansvarsförsäkring 31 oktober - 3 november
Svensk Försäkring (f d Försäkringsförbundet) erbjuder kursen Ansvarsförsäkring den 31 okt - 3 nov 2011. Kursen hålls i Informators kurslokaler på Karlavägen 108, Stockholm.

Läs mer »

11.09.30
Transportsäkerhetsdag 2011
Inbjudan till Polisens Transportsäkerhetsdag den 10 november på Svenska Mässan i Göteborg

Läs mer »

Arkiv »

Du kan få tillbaka gods som varit förlorat!

Godsletaren arbetar sedan en tid med att identifiera ett eller flera kollin som saknar dokumentation och som står på en godsterminal. Godsletaren har fått tillgång till uppgifter om godset och söker nu mottagaren eller avsändaren för att via uppgifter från dessa kunna fastställa vem som är juridisk ägare.

I brevet ber vi Er att hjälpa till med identifieringen av godset. Skulle Ni vara avsändaren eller mottagaren till godset hoppas vi att Ni hör av Er så att vi kan få reda på omständigheterna kring förlusten.

Skulle det visa sig att Ni är juridisk ägare till godset har Ni möjlighet att ge Godsletaren i uppdrag att leverera godset till önskad adress. Detta görs mot arvode och fraktutlägg. Arvodet är 20% av godsets dagsvärde (aktuellt värde). Ni kan givetvis tacka nej till erbjudandet.

Vem har givit er i uppdrag att identifiera detta?

Detta är en vanlig fråga. Svaret är att det inte finns något uppdrag. Ett uppdrag kan ges till Godsletaren i efterskott av den juridiska ägaren, men först när denna är fastställd. Du kan kanske jämföra detta med att någon hittar en plånbok på gatan och Du blir erbjuden att få tillbaka den. Eller att Du blir fotograferad på gatan och blir erbjuden att köpa kortet (vanligt förr i tiden). I båda fallen får Du betala den som har utfört tjänsten. Det är givetvis helt frivilligt att avstå.

Var ligger godset?

En annan vanlig fråga är var godset ligger. Av flera anledningar kan jag inte lämna ut denna information. En viktig anledning är att jag ofta jobbat länge för att få förtroendet att utreda oidentifierat gods på t ex en godsterminal. Det är då inte i mitt eller terminalens intresse att avslöja var det ligger eftersom ägaren till godset ofta inte förstår varför det ligger kvar, trots att det ofta finns bra anledningar till detta. T ex att godset varit dåligt märkt och att det inte finns någon reklamation där någon efterlyst godset.

Skriv ut

Tipsa en vän